blenda

Blenda i bokeh za početnike

Blenda i bokeh za početnike

 

Ukratko o blendi

Blenda označava otvor objektiva kroz koji svjetlo putuje do senzora. Količina svjetla koja će doći do senzora,ovisi o veličini blende. Objektive sa velikim otvorom blende zovemo svjetlosno jaki ili “brzi” objektivi. Otvor blende se označava f brojem i manji f broj označava veći otvor blende. (npr.blenda f1.4 je za 1 stopu “brža” od blende f2 i za 2 stope brža od f2.8)blenda

blendaŠto to znači svjetlosno jak ili brz objektiv?

Kako je otvor blende jedan od tri faktora ( uz ISO i brzinu okidača) za određivanje ekspozicije,

objektiv sa velikim otvorom blende (f1.4, f1.8 itd) omogućiti će lakše fotografiranje u mračnim uvjetima. Fotografiranje u mraku sa “brzim” objektivom omogućava korištenje niže ISO postavke što rezultira čišćom slikom sa manje šuma. Velika blenda također omogućava da koristimo veću brzinu okidača, što znači da fotografije neće biti mutne kao da koristimo manju blendu.

bokeh-small

Fuji 56mm f1.2

Kako dobiti zamućenu pozadinu?

Što je otvor blende veći, pliće je polje dubinske oštrine. To znači da će nam veći otvori blende  uvijek dati više zamućenu pozadinu od malih otvora blende. Na zamućenost pozadine još utječu i udaljenost od objekta koji se fotografira i žarišna duljina. Što je manja udaljenost objekta od fotoaparata i što je veća žarišna duljina objektiva, pozadina će biti zamućenija. Na Online DOF calculatoru možete vidjeti kako kombinacija različitih aparata, objektiva i udaljenosti od objekta utječe na polje dubinske oštrine i zamućenost pozadine.

Bokeh

blenda

Fuji 56mm f1.2

Bokeh je riječ koja se koristi za određivanje kvalitete blura ili zamućenja. Sa kvalitetnijim ili svjetlosno jačim prime objektivima uglavnom se postiže oku ugodniji bokeh od jeftinijih zoom kit objektiva. Za takve objektive kaže se da imaju dobar bokeh.

blenda

Nikon 85mm f1.8

Zaključak

Za početnike u fotografiji, razumjevanje blende je jedna od primarnih stvari za savladati. Ne samo da blenda direktno utječe na ekspoziciju, nego i na polje dubinske oštrine, a ono je jako važno za fotografsko izražavanje. Pravilno korištenje blende omogućava nam da fotografiji dodamo dubinu, treću dimenziju.

Ako imaš dslr ili bilo koji aparat koji omogućava manualne postavke, počni koristiti najveći otvor blende da izoliraš objekt od pozadine.

 

Hvala na čitanju!

Ako ti je ovaj tekst bio koristan, podijeli ga na facebooku sa jednom od opcija ispod ili sa strane.

Sva pitanja slobodno ostavi u komentarima.

 

Comments

comments

Blenda i bokeh za početnikeLuka Žanić
01