krk croatia

Fotografiranje snijega

Fotografiranje snijega često zna bit frustrirajuće za one koji ne razumiju na kojem principu radi automatsko određivanje ekspozicije na fotoaparatima.

 

Ugrubo, aparat na automatskim postavkama uvijek pokušava izvući nekakvu srednju vrijednost ekspozicije a to je 18% siva i u većini slučajeva takav način radi ok.

Međutim, kod fotografiranje snijega stvari su malo zakomplicirane jer je snijeg bijel i automatski se kadar sa puno snijega fotiću čini preeksponiran pa ga on zatamni dok ne dobije tih 18% sive.

Rezultat je snijeg koji je.. ..siv 🙂

Slična situacija se može desiti i na vjenčanjima gdje bijela vjenčanica od mlade zna zavarati mjerenje pa fotka ispadne podeksponirana.

Riješenje je koristiti manualne postavke kod fotografiranja snijega ili barem koristiti kompenzaciju ekspozicije od +1 do čak +2 da bi se dobili zadovoljavajući rezultati.

Još jedna stvar na koju je potrebno pripaziti sa snijegom a to je vinjetiranje. Kod korištenja većih otvora blende npr 2.8 i inače je vidljivo vinjetiranje, ali kod bijelog snijega to vinjetiranje postaje jako vidljivo i nimalo ugodno kao što to inače može biti.  Zato je bolje koristiti što manje otvore blende f16, f18 i koristiti stativ ako je potrebno pa će i vinjetiranje biti puno manje izraženo. Evo i nekoliko današnjih fotki od rijetko snježnog Krka :

krk croatia IMG_0491-Edit IMG_0496 IMG_0505-Edit-2 IMG_0533-Edit1-Edit IMG_0588 IMG_0617 IMG_0694-Edit IMG_0707 IMG_0710 IMG_0711 IMG_0818


 

 

Comments

comments

Fotografiranje snijegaLuka Žanić
10

One comment on "Fotografiranje snijega"

  1. Zoran Uzelac on

    Drugi je problem balans bijele boje. Kao što se kroz ove primjere vidi, kako se mijenjaju svjetlosni uvjeti, mijenja se i “boja” snijega. Zaključak: Nije sve bijelo kako se čini :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published.