megapikseli

Koliko su zaista bitni megapikseli? Usporedba

Koliko su zaista bitni megapikseli? Usporedba

Megapikseli – marketinški trik?

Da, proizvođači su se uhvatili megapiksela kao nekakve vrijednosti koja bi trebala određivati koliko je kamera dobra. Ova tvrdnja pogotovo vrijedi u smartphone industriji i proizvodnji consumer fotoaparata, a manje u proizvodnji profesionalne foto opreme.

dscf7028-2Zašto je to tako?

Mislim da je razlog u dimenzijama smartphone uređaja, odnosno njihovoj debljini. U tanki smartphone ne može se staviti veliki foto senzor, koji zahtjeva i veći objektiv, tako da je veličina senzora u tim uređajima ograničena. Dobar primjer je NOKIA 808 koja ima možda i najveći senzor u klasi, ali je zbog toga i dosta veća debljina uređaja.

Što se tiče profesionalne foto opreme, tu je stvar drugačija, kako zbog toga što nema kompromisa zbog veličine aparata, tako i zbog činjenice da su profesionalni fotografi svjesni i drugih, važnijih faktora za dobivanje željenih rezultata.

dsc_5202Što je onda bitno?

Ugrubo, na kvalitetu fotografije uz broj megapiksela na senzoru utječe još i fizička veličina senzora te kvaliteta stakla – objektiva. Ukoliko jedna od tih komponenti zaostaje za drugom, ne mogu se dobiti ni dobri rezultati. Za primjer, zamislite kompjuter sa Intel Xeon procesorom, žestokom grafičkom karticom i radnom memorijom od 128mb. Tu je radna memorija usko grlo i taj stroj neće raditi nikako bez obzira na snagu drugih komponenti.

Isto tako, u svijetu smartphonea i consumer fotoaparata, usko grlo su veličina senzora i kvaliteta objektiva.

Prednosti većeg senzora

Veći senzor zbog veće površine omogućava bolje ‘upijanje’ svijetla što znači bolji dinamički raspon i ISO osjetljivost što na koncu znači čišću i oštriju fotografiju bez digitalnog šuma, pogotovo u mraku. sensors2

Prednosti kvalitetnijeg objektiva

Uz samu kvalitetu stakla koja utječe na oštrinu fotografije, otvor blende je najvažniji faktor ako pričamo o fotografiranju u mraku. Objektivi sa velikim otvorom blende, f1.8, f2.2 i f2.8 (manji broj znači veći otvor blende) su puno bolji od objektiva sa manjom blendom kao f4, f5.6 itd.  Velika blenda prikuplja puno više svjetla i čak može kompenzirati slabiji, mali senzor, jer onda on neće morati raditi na višim iso postavkama da bi dobio dobru ekspoziciju u mraku.

Usporedba

Napravio sam dvije usporedbe kako bi vam dao primjere razlike u senzorima i kvaliteti objektiva.

Usporedio sam dva aparata koja imam doma, Fuji x-pro1 i Nikon coolpix L31. Fuji ima relativno velik cmos senzor dimenzija 23.6 mm x 15.6mm dok mali Nikon ima senzor dimenzija 6,17×4,55mm koji je sličan senzorima u smartphone uređajima.

Oba senzora imaju po 16 megapiksela.

Na prvom primjeru vide se razlike u kvaliteti objektiva. Jeftini zoom objektiv na Nikonu ne može “odraditi” ovu scenu prema suncu bez puno odsjaja. megapikseli

 

Na drugom primjeru, koji je zapravo uski krop istih fotografija, vidimo razlike u senzoru. Dinamički raspon senzora na Nikonu je znatno manji od raspona Fujijevog većeg senzora. To se vidi u većoj površini “izgorenog” prostora oko sunca, a pogotovo se vidi razlika u sjeni gdje fotografija snimljena Nikonom ima više digitalnog šuma i manje detalja. megapikseli

Comments

comments

Koliko su zaista bitni megapikseli? UsporedbaLuka Žanić
03