mac vs pc

Mac vs PC – koji je bolji ?

Mac vs PC – koji je bolji?

poslovni portretiOdmah na početku

Odmah moram dati do znanja kako nisam znalac što se tiče kompjutera. Ovdje neću pokušati davati savjete i praviti se pametan, nego samo iznjeti svoje mišljenje.

Bavim se fotografijom i kompjuter mi treba za obradu fotografija u Lightroomu i Photoshopu. Ne razumijem se u kompjutere, matične ploče, procesore i ostale komponente, a iskreno i nemam ni najmanju želju da to naučim. Od komjputera samo želim da radi besprijekorno tako da i ja mogu raditi ono što volim.

mac vs pcNestabilni Windowsi

Kad sam se počeo ozbiljnije baviti fotografijom, imao sam Asus laptop. E sad, nemam pojma koji model, znam da je imao Intel Pentium procesor (netko mi je tada rekao da je taj najbolji) i 4 gb RAM-a. Ubrzo sam shvatio da je ekran na laptopu katastrofalan za obradu fotografija, a i svako malo sam imao probleme sa zamrzavanjem pa sam odlučio kupiti PC.

U trgovini stotine kombinacija, AMD procesori, Intel, grafika ova pa ona, jedan ima jak procesor pa malo RAM-a, drugi ima pak lošu grafičku… Kupio sam PC kojeg mi je preporučio trgovac i naravno da sam zažalio. Opet ista priča kao i sa laptopom, svako malo nanovo instalacija Windowsa. Nakon instalacije, jedno vrijeme radi odlično a ubrzo počnu opet problemi.  Tko mi je i kriv kad neinformiran kupujem komp.

Kupnja iMac-a mac vs pc

Nakon malo proučavanja, shvatio sam da većina fotografa i dizajnera voli raditi sa Mac strojevima. Apple je to pojednostavio laicima poput mene i u sve modele stavio prilično snažne komponente koji dobro rade sa sa svojim operativnim sustavom. Trebalo mi je vremena da se naviknem na novi OS, ali od prvog dana nisam zažalio niti trenutak.

dscf9491Moj iMac već ulazi u šestu godinu i u međuvemenu se ugasio svega nekoliko puta i to preventivno radi grmljavine i prisilno, kad bi nestalo struje. Nakon nekog vremena sam nadogradio RAM-ove na 16GB. Danas, nakon 5 i kusur godina, moj iMac radi besprijekorno.  Bilo je trenutaka, kad sam radio montažu videa  KRČKA LJETA  da sam osjetio da se komp muči, ali to je bio rad sa stotinama GB videa u Final Cut Pro programu pa je to bilo i za očekivati.

Zaključak

Činjenica je da nisam nikada pokušao raditi na PC-u koji je u cjenovnom rangu sa iMacom. Također, čujem puno dobrih stvari o novim Windowsima 10 pa je moguće da su iskustva PC korisnika danas bolja nego prije 5 godina.  Izgleda da oni koji se razumiju i koji vole složiti svoj kompjuter komponentama po želji, mogu uštediti ako si sami slože PC. Za nas koji smo za to nezainteresirani i neinformirani, kupnja Apple stroja je vjerovatno ugodnija opcija.

Vjerovatno sam u mnogočemu potpuno u krivu pa slobodno komentirajte i dajte svoje mišljenje i prijedlog na temu, možda nekome i pomogne dobar savjet.

Hvala na posjeti i ugodno tipkanje!

 

Comments

comments

Mac vs PC - koji je bolji ?Luka Žanić
00