Pola ure i 200 metara inspiracije

Pola ure i 200 metara inspiracije

Doma zbog slomljenog gležnja

Prije nekih mjesec i pol, uspio sam uz gležanj usput pokidati i neke ligamente. Zbog toga sam tih mjesec i pol uglavnom proveo u kući sa gipsom povišenim na dva jastuka. Iako prikovan za krevet, iskoristio sam to vrijeme da odradim neke stvari za koje bi rijetko nalazio vremena inače. Jedna od tih stvari je i web stranica kojoj već duže vrijeme gledam neke nedostatke kao npr. izgled home stranice za mobilne uređaje, a isto tako sam i osvježio galerije sa novim fotografijama.

Inspiracija u zatvorenom prostoru

Ono što sam primjetio je da prečesti boravak unutar četiri zida, negativno utječe na inspiraciju. Dobro, za očekivati je da netko tko leži u krevetu, uglavnom nema baš nekih motiva za fotografiranje. Međutim, nije samo stvar u nedostatku motiva, barem ne u mojem slučaju. Kao da se mozak isprazni, zatupi u uvjetima u kojima nema nikakvih podražaja okoline. Internet i razno razne radionice i tečajevi kojih sam se nagledao, iako jako korisni zbog stečenog znanja, nisu utjecali na dolazak inspiracije i “punjenje baterija”. Znanje je jedno, ali ono se mora u određenim uvjetima aktivirati i spojiti da bi se stvorilo nešto, da bi se dobio rezultat. Primjetio sam da bi obična šetnja na štakama direktno djelovala na moju mogućnost da počnem razmišljati kreativno. Kao da bi se odjednom aktivirao taj dio mozga koji je zaljenio zajedno sa mnom dok sam ležao doma. Vjerovatno je uz sam boravak na otvorenom, na sviježem zraku, utjecaja na kreativnost imao i tjelesni napor, jer mozak kao da se resetira uz pomoć fizičkog umora.

Pola sata unutar 200 metara

Kako sam još uvijek šepav, odlučio sam si dati zadatak da napravim seriju fotografija u nekoliko uličica u blizini moje kuće. Vrijeme sam si ograničio na pola sata i to najviše zbog toga što još uvijek ne mogu hodati dulje bez obzira na pomoć štaka.

Kako živim u starom dijelu grada, pola sata i šepava noga bilo mi je dovoljno da uhvatim nešto meni zanimljivih fotki. Fotkao sam navečer u potpunom mraku, tako da su većina fotki odrađene na visokih ISO 6400 a koristio sam brze prajmove 23mm f1,4 i 56mm f1,2. Fujifilm X-T1 bio je aparat izbora, odličan za ovakvo fotografiranje. Mrak je prilika za traženje zanimljivih uzoraka sjena a rasvjeta na ulicama dobra je za dobivanje dubine na fotografijama, ako se tako koristi. Ne sviđa mi se žuto-zeleni tint koji na fotografijama ostavlja natrijeva sijalica koja se najčešće koristi za rasvjetu ulica pa je to i jedan od razloga zašto volim slike sa ulica po noći pretvoriti u crno bijelu fotografiju. Padala je jako lagana  kišica što je dodalo još jednu mogućnost za korištenje refleksija sa mokre podloge.

Zaključak

Izbjegavati pokušaje kreativnosti u izolaciji i u pretjeranoj udobnosti svoga doma. Šetnja ili nekakva druga fizička aktivnost učinit će puno da se mozak pokrene. Eh, barem u mom slučaju. Ako netko ima još kakav savjet kako pokrenuti kreativnost, ostavi komentar na dnu stranice.  Hvala na čitanju!

dscf7207

dscf7302 dscf7300 dscf7286 dscf7279 dscf7264 dscf7249dscf7304

dscf7246 dscf7244 dscf7238 dscf7228 dscf7227 dscf7224 dscf7219 dscf7214

Comments

comments

Pola ure i 200 metara inspiracijeLuka Žanić
00