samyang

Samyang 12mm – Zašto je jeftini ultraširoki Samyang razumna kupnja?

Samyang 12mm – Zašto je jeftini ultraširoki Samyang razumna kupnja?

Samyang 12mmsamyang

Ultraširokokutni objektiv Samyang 12 je meni jedan od najdražih objektiva. Samyang kojeg imam, koristim sa Fuji sustavom pa mi tih 12mm na Fuji X-trans senzoru daje zapravo 18mm žarišnu duljinu. Ta žarišna duljina je odlična za sve ultraširoke potrebe, ja koristim taj objektiv koliko za vjenčanja, toliko i za široke kadrove interijera.

samyangZašto je Samyang jeftiniji od ostalih objektiva?

Samyang Optics Company Limited je tvornica iz Južne Koreje koja proizvodi objektive za gotovo sve fotoaparate pozatijih proizvođača kao npr. Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Pentax itd.

Najveći razlog niže cijene objektiva je činjenica da se proizvode bez auto fokus sustava. Fokusiranje se obavlja ručno preko prstena za fokusiranje.

Koliko jsamyange komplicirano fokusirati sa ovakvim objektivom?

Ako proučimo DOF Calculator možemo vidjeti kako je polje dubinske oštrine na ultrašircima jako veliko i da uopće nije problem uz malo prakse pogoditi fokus. Npr. ako na blendi f5.6 fokusiramo na 3  metra ispred sebe, sve što je udaljeno barem 1m od objektiva će biti u fokusu. U nekim slučajevima, kao npr. u jako mračnim uvjetima, fotografiranje sa manualnim objektivom može imati i svojih prednosti jer nema čekanja na potvrdu auto fokusa.

Blenda f2!!sa

Prajm objektivi su u pravilu svjetlosno jači pa tako i Samyang 12 ima otvor blende f2 što je fenomenalno za toliko široki objektiv. Iako je na f2 nešto teže na brzinu fokusirati, za astro fotografiju je to zbilja odličan izbor jer je za čak blendu “jači” od jakih f2.8 obj ektiva.

Zaključak

Uvijek se čudim zašto više fotografa ne koristi ovaj objektiv ili zapravo, bilo koji širokokutni manualni objektiv. Pogotovo fotografi kojima nije prijeko potreban objektiv otporan na kišu ili zoom objektiv. Samyang je također i jako razumna opcija za fotografe koji se fotografijom bave isključivo amaterski a pogotovo ako ne fotografiraju vjenčanja. Samyang proizvodi i druge objektive kao npr 85mm f1.4 i 130mm f2, ali kako je na tim žarišnim duljinama polje dubinske oštrine puuuno pliće, ipak ću umjesto njih radije izdvojiti nešto više novaca za auto fokus.

Comments

comments

Samyang 12mm - Zašto je jeftini ultraširoki Samyang razumna kupnja?Luka Žanić
00