Vlado i Dubravka Bobinac – intervju za Hrvatski muzej turizma

Vlado i Dubravka Bobinac – intervju za Hrvatski muzej turizma

Krajem 2012. imao sam priliku sudjelovati u projektu Hrvatskog muzeja turizma “Pun kufer svega”. Za potrebe projekta, snimio sam intervju sa bračnim parom Bobinac iz Krka. Dubravka i sada pokojni Vladimir Bobinac, oboje profesori u krčkoj srednjoj školi, ostali su u sjećanju svojim učenicima po svojim bogatim životnim iskustvima i pričama.


dia06Dubravka i Vladimir Bobinac, bračni par koji danas živi u Krku, proputovali su cijelu Europu u razdoblju od 1962. do 1990., vozeći se, spavajući, kuhajući i živeći u svom starom, preuređenom kombiju. Putovali su s dvoje djece koja su spavala u improviziranom šatoru kojeg bi noću podizali na krovu kombija, i noseći sve stvari potrebne za putovanja duga po mjesec ili dva dana sa sobom. Obitelj Bobinac cijele bi se zime pripremala za putovanje, listala enciklopedije, detaljno planirala rute, kilometražu, troškove. Gospodin Bobinac je, kako kaže, istim mercedesom kakvim je kao student 1949. godine prevezen na robovanje na Golom otoku, kasnije proputovao svijet.  preuzeto sa stranice Hrv. muz. tur.

dia14Izložba „Pun kufer svega“ (osobni putnički inventar kao odraz društvenih promjena)
13.11. 2012.- 31.1.2014.

Ovo je izložba o osobnom putničkom inventaru, svemu onome što nosimo sa sobom na put. Od kovčega za šešire i putnog pribora za njegu brkova s kraja 19. stoljeća, preko članskih iskaznica za popuste iz tridesetih godina 20. stoljeća, pa sve do točkastih, plastičnih putnih šalica za kavu iz 1968. – ono što nosimo sa sobom na put odraz je onoga što se u to vrijeme smatralo praktičnim, važnim ili trendovskim.

dia10U počecima modernog turističkog razdoblja, krajem 19. stoljeća, putnički je inventar bio dragocjeniji i dugotrajniji, putovalo se i boravilo duže i sa sobom se nosilo mnogo više osobnih stvari. Izgled i kvaliteta prtljage bili su statusni simbol vlasnika, a na popisu se mogao naći i ekstravagantni primjerak kreveta za putovanje, sekreter za putovanje ili putni toalet. U turistička mjesta dolazili su uvaženi gosti koji su predstavljali visoko društvo svog vremena.

muztur02U međuratnom razdoblju dolazi do niza promjena na političkom, društvenom i ekonomskom planu koje se odražavaju u svim vidovima života, pa tako i u putovanju i turizmu. Putovanja prestaju biti isključiva povlastica elite, te uslijed razvoja masovne proizvodnje i putnički inventar postaje pristupačniji i raznovrsniji. U tom razdoblju već možemo prepoznati početke svega što je karakteristično za odmor kakvog ga poznajemo danas – rekreativni, ljetni odmor u kojem dominiraju kupanje i sunčanje, ali isto tako i kraći vikend-izleti u obližnja brda, npr. Gorski kotar .

Nakon Drugog svjetskog rata, razvitak domaćeg turizma pod snažnim je utjecajem države, koja je na njegov razvoj utjecala izravno, dia01donoseći propise i uredbe kojima je regulirala slobodno vrijeme i sustav povlastica, ali i neizravno, putem novina i časopisa koji odgajaju suvremenog radnog čovjeka i uče ga kulturi putovanja. Od kraja 1960-ih, kao rezultat povećanja životnog standarda, građane hvata prava groznica zarađivanja i trošenja, a stvaranju potrošačkog mentaliteta uvelike doprinose novine i časopisi u kojima se s godinama povećava broj oglasa kojima je teško odoljeti. Popis obvezne opreme za godišnji odmor, koja se može nabaviti u trgovinama i robnim kućama širom zemlje, postaje sve duži: od kupaćih kostima i plažne opreme do prijenosnih hladnjaka i roštilja.

muztur06U manjoj izložbenoj prostoriji vile Angioline, izmjenjuju se gosti-umjetnici, sa svojom interpretacijom osobnog putničkog inventara.

Na izložbi su također prikazani i video isječci, intervju sa bračnim parom Bobinac, te snimka razgovora sa djecom u Dječjem vrtiću Opatija.  preuzeto sa Hrv. muz. tur.

muztur08 muztur03 muztur01 muztur07 dia21 dia19 dia16 dia13 dia15 dia11 dia10 dia17 dia05 dia02 dia23

Comments

comments

Vlado i Dubravka Bobinac - intervju za Hrvatski muzej turizmaLuka Žanić
09