Nova gitara i pojačalo

VLOG 14 – Nova gitara i pojačalo

Nikada nisam bio neki gitarista, niti sam ikad svirao u bendu ili za novac, ali u svojim 20-tim godinama, uvijek sam imao neku električnu gitaru doma sa kojom bi bučio. Prva gitara bila je Epiphone Les Paul standard, crna. Prekrasna gitara sa kojom sam naučio prve rock rifove. Morao je to biti Les Paul na početku jer je upravo “Sweet child of mine” bila stvar koja je imala tako kremast zvuk gitare da sam prvi puta pomislio da bi htio svirati. ..tamo negdje u osnovnoj školi, kad su “Gunsi” rasturali. U robnoj kući Ri na Korzu su tada, 99-te imali hrpu Epiphona pa sam, sjećam se kao da je jučer bilo, pobjegao iz vojarne na Trsatu i odložio svu ušteđevinu na pultu za tog crnog Les Paula.  Kasnije sam kupio Ibanez RG550LTD i to je bila stvarno lijepa gitara koju sam koristio godinama.

Gitara je uvijek bila taj trenutak utopije, ugodan zvuk koji kreće negdje iznutra pa preko prstiju, žica, kabela, i zvučnika izleti van. Olakšanje, kao kad kažeš ono što stvarno misliš, ali glasno i bez cenzure.

Negdje krajem 20-tih godina desilo se nekoliko stvari da sam odlučio prodati sve instrumente. Prvo sam presjekao tetivu na prstu lijeve ruke i to mi je ostavilo srednji prst polu nepokretan i bez osjećaja. Došla su i djeca pa je buka u kući postala nepoželjna, a i samo sviranje sa klincima u kući, dok su još mali, nije baš naj doživljaj.

Klinci su sad već narasli i opet se može malo bučiti po kući pa sam si nakon dugo vremena kupio Yamahu Pacificu 112v i Boss Katanu 50.  Yamaha, iako se ne može usporediti sa ex Ibanezom, ipak je stvarno dobar instrument, pogotovo za taj novac. Boss Katana je pojačalo od 50w i 1×12 zvučnikom, sa hrpom efekata i odličnim zvukom za tako malo novaca da je stvarno danas jako lijepo biti gitarist.

 

 

 

Comments

comments

VLOG 14 - Nova gitara i pojačaloLuka Žanić
01